Certifications et normes

  • Vous vous demandez ce que veulent dire pour des personnes coeliaques des logos et autres comme: GF, GFCO, loi sur l’étiquetage, etc…

 

 

  • GFCP Logo   Canada's New Gluten-Free Certification Program (GFCP / PCSG)   < 20-ppm

https://allergencontrolgroup.com/

 

  •    Certification Canadienne équivalente à la certification NFCA pour les produits à l'extérieur du Canada.

 https://allergencontrolgroup.com/

 

 

 

  •       

https://www.samyrabbat.com/revues-de-presse/item/3261-de-nouvelles-normes-alimentaires-sans-gluten-pour-l-industrie-de-la-restauration

SG-Averti est une formation professionnelle conçue pour les dirigeants, le personnel en cuisine, les serveurs et les personnes dédiées au service à la clientèle.
SG-Dédié indique à la communauté de coeliaques que toutes les installations sont sans gluten.
SG-Vérifé indique un établissement qui produit des aliments avec et sans gluten. Les processus de production ont été certifiés.

 

 


Standards et certifications Américains:

 

 

  •  GF Circle   GFCO (Gluten Free Certification Organization) < 10-ppm (5-ppm de gliadine)
    http://www.gfco.org

 

 

  • GFRAP

http://www.glutenfreerestaurants.org/

How GFRAP Works
The Gluten-Free Restaurant Awareness Program® (GFRAP) is a program of Gluten Intolerance Group of N.A. proudly serving over 1620 participating restaurants. GFRAP restaurants consist of both independently owned and chain restaurants.

 

  •  Gluten Guard   NCF Gluten Guard < 10-ppm gluten (5-ppm gliadin)

   http://nfccertification.com/extra-view/gluten-guard/

 

  •  QAI      QAI and NFCA < 10-ppm

http://www.qai-inc.com/resources/gluten_free_program.asp

Assurez-vous d'avoir le Logo de la certification sur le produit.
One advantage of the QAI/NCFA certification process: QAI can offer “bundled” certifications, combining gluten-free testing with other QAI programs, such as organic, eco-social, and non-GMO.

 

  • NFCA AmberNFCA Green Restaurant Cetification publish on May 9th 2012

http://www.celiaccentral.org/celiac-disease-in-the-news/statement-from-nfca-great-kitchens-designations/

We created a Green Designation for those restaurants willing to go through the extensive effort of using gluten-free ingredients, putting their staff through comprehensive training and ensuring that there are strict cross-contamination controls in their kitchens. Together, these three elements make up an important step in creating an approved designation in the restaurant industry.

 

 

Le 23 janvier 2007 la FDA a proposé une définition du terme « gluten-free » à moins de 20ppm :
http://www.fda.gov/Food/NewsEvents/ConstituentUpdates/ucm177323.htm

 

http://www.livingwithout.com/issues/4_7/fda_probosal-1946-1.html

 

 

  •    HACCP

Si vous exportez des produits alimentaires, pouvez-vous démontrer qu’ils sont sains en tout temps, partout et dans n’importe quelles conditions? Cela demande un système rigoureux de sécurité alimentaire.

 https://www.bdc.ca/fr/consultation/pages/certification-haccp.aspx?nurturingid=&searchterm=haccp%20certification%20canada&egs=google-ads&egc=sea_adw_gen_all-device_ca_fr_lead_consulting_exact_QC&egag=Certification_haccp&gclid=EAIaIQobChMI2cD7--_F4QIVXFgNCh1-bAR4EAAYASAAEgIhivD_BwE

 

 

Certification Australienne:

  •    CSA Australia   Coeliac Australia Crossed Grain Logo Certification   < 20-ppm

                     Endorsement and the Crossed Grain

     http://www.coeliac.org.au/professionals

  

  •     Certification Internationale Sans Gluten

http://www.nsf.org/services/by-industry/food-safety-quality/label-claims/gluten-free

 

  

  • GFCP ACG  ACG GFCP trademark – for use on products destined for sale outside North America.

 

 

Nouvelles normes d'étiquetage Européennes:

  • Europe Logo Vers un Logo universel Européen < 20-ppm

http://www.bakeryandsnacks.com/Regulation-Safety/Push-for-universal-gluten-free-symbol-in-Europe

http://www.bakeryinfo.co.uk/news/fullstory.php/aid/9424/Europe_to_get_universal_gluten-free_symbol_for_packs.html